• Leestijd:4 minuten gelezen

 

Beltkorenmolen “Hermien” is een Rijksmonument (monumentnummer: 25821) en cultureel erfgoed. Zij vertelt aan jong en oud een stukje over de geschiedenis van Harreveld en omstreken en haar onmisbaarheid voor de voeding van mens en dier in die tijd. Tevens is zij vanuit toeristisch perspectief gezien een blikvanger voor de gemeente Oost Gelre.

De molen biedt de mogelijkheid tot het houden van educatieve rondleidingen voor jong en oud, exposities en is een prima achtergrond voor film en fotografie. Daarmee voegt zij iets toe aan de leefgemeenschap. Alle activiteiten vinden uitsluitend plaats na overleg met het bestuur van de stichting.

De Stichting tot instandhouding van de Beltkorenmolen Hermien is vanaf 11 mei 2016 eigenaar van de molen. Voorheen was dit mevrouw H.J. Wolterink-Domhof. 

Molen “Hermien” is een beltkorenmolen van een bijzonder type, nl. van het Achterhoeks type en in de 19e eeuw gebouwd in de specifieke bouwstijl van molenmaker Kreeftenberg uit Varsseveld. Het bijzondere aan dit molentype is het fraai getailleerde houten achtkant met mooie raamkasten. De kap en de achtkant van de molen zijn gedekt met schaliën. Dit zijn eikenhouten plankjes van 44,5 x 7,5 cm, die net als leien over elkaar worden gelegd. In de molen zijn ca. 17.000 schaliën verwerkt. Aan de bovenkant zijn de schaliën dunner dan van onderen, zodat ze beter over elkaar passen. Het zichtbare gedeelte van elke plankje is 10 mm dik en de bovenkant, die dus onder de volgende schalie zit, slechts 3 mm. Zes van de eikenhouten achtkant stijlen zijn nog origineel uit 1819. De wieken hebben een vlucht van 24,18 meter en zijn Oudhollands opgehekt.

De molen Hermien staat aan de Varsseveldseweg nr. 88 in Harreveld, in de Achterhoek (provincie Gelderland). De molen staat op een terrein dat deel uitmaakte van de goederen onder kasteel Harreveld. Dit was in de 18e eeuw in bezit van Johanna Magdalena Catharina Judith, freule van Dorth, die in 1799 wegens haar orangistische activiteiten door de patriotten in Winterswijk werd geëxecuteerd. Haar bezittingen kwamen bij gerechtelijke verkoop in handen van J.J. von Raesfeld, geneesheer in Bocholt. Deze liet in 1819 de molen bouwen. Zijn kleindochter, Bernardine de Both, schonk in 1900 al haar bezittingen, inclusief de molen, bij testament aan de Rooms-katholieke parochie van Harreveld. In 1926 werd de molen verkocht aan G.J. Wolterink, die al sinds 1894 als molenaar werkzaam was. Van 1937 tot 1951 was de molen in handen van zijn weduwe A.J. Wolterink-Hogenkamp en van 1951 tot en met 1974 van haar zoon J.J. Wolterink. Vanaf 1936 werd er, met een onderbreking tijdens de oorlogsjaren, elektrisch gemalen. In 1967 werd de molen voor het eerst gerestaureerd. Het was een omvangrijke klus, uitgevoerd door Molenmaker Beckers uit Bredevoort. Bij de restauratie kreeg de molen haar huidige naam “Hermien”

Door een asbreuk op 23 maart 1981 werd het wiekenkruis vernield en was er een grondige restauratie nodig. De nieuwe bovenas is afkomstig van de in 1971 ontmantelde molen ‘Het Hert’ te Rhoon (ZH). Tijdens deze restauratie zijn enkele zaken aan de wieken veranderd, zoals bredere borden en smallere hekken. Op deze manier kon er eerder zonder zeilen gedraaid worden. 

De landschappelijke waarde is zeer groot, mede omdat de molen langs de drukbereden N18 staat. De molen is eigendom van de Stichting Instandhouding Beltkorenmolen Hermien. De molen wordt beheerd door vrijwillige molenaars en is geopend voor bezoekers. Er is nog een steenkoppel aanwezig en ter demonstratie wordt geregeld met veevoer gemalen.

 

Heeft u aanvullingen, informatie en/of oude foto’s van Beltkorenmolen ‘Hermien’ neem gerust contact met ons door een e-mail te sturen naar molenhermien@hotmail.com