• Leestijd:3 minuten gelezen

Er is zorg over de toekomst van molens in de Achterhoek nu de provincie Gelderland de subsidie voor onderhoud in 2024 afschaft. De stichting achter molen Hermien in Harreveld tekent bezwaar aan.

,,We zijn compleet overvallen door het stopzetten van de subsidie”, zegt Maria van Uem-De Mooy, bestuurslid van de stichting Beltkorenmolen Hermien. ,,Een molen vraagt veel onderhoud: bijna alles bestaat uit hout en er zijn veel draaibare delen. Draaien zorgt voor meer slijtage. Als we besparen op klein onderhoud staan we straks voor groot onderhoud. Voor je het weet is er wat verrot en dan heb je nog veel grotere problemen.”

Medio december 2022 maakte de provincie Gelderland bekend dat de subsidieregeling voor molens stopt. Het gaat daarbij per molen om een jaarlijkse geldsom van 2000 euro voor onderhoud. ‘Door het krappere structurele budget bij cultuur en erfgoed stopt deze subsidie’, liet de provincie weten.

Voor de stichting achter molen Hermien (gebouwd in 1819) reden bezwaar aan te tekenen. Dat gebeurt met hulp van de Molenfederatie Gelderland die tientallen bezwaren heeft ingediend bij de provincie, zegt woordvoerder Thomaz van Os.

‘De molens zijn niet voor niets vrijwel allemaal rijksmonument’, staat in het bezwaar. ‘Veel zijn open voor publiek en vertellen het verhaal van de molen, het landschap en de plaats waarin ze staan en waarvan ze mede de identiteit bepalen’.

Molen Hermien in Harreveld in november 2022. © Jan Ruland van den Brink