Daar is wat in de molen … Hermien!
Zaterdag 26 november 2022 werd een van die memorabele dagen in de geschiedenis van de molen Hermien. Alles draaide om toekomst en verleden.
Nadat de nieuwe vlag van de Gelderse Molenfederatie was onthuld en gehesen door de gedeputeerde van de provincie Gelderland de heer Peter Drenth, de burgemeester van Oost Gelre mevrouw Annette Bronsvoort en de voorzitter van de Gelderse Molenfederatie de heer Jos Pennings was daarmee tevens de opening van de Gelderse molendag een feit. Maar liefst 150 molens zetten hun deuren open.
Peter Drenth memoreerde in een speech de functie van de molens in het verleden. Ze waren een teken van bedrijvigheid en welvarendheid. Als het gaat om de toekomst van de molens is er bij menig molenbestuur de zorg over de vaststelling van de provinciale subsidie. Zoals de rood, wit, blauwe vlaggetjes in de wieken van de molen; wanneer de wieken draaien zien we ook de kleur blauw wel eens bovenaan, maar dat wordt toch altijd weer gevolgd door het rood in top. Daarmee wilde hij de toehoorders een hart onder de riem steken, dat het ook voor de toekomst de moeite waard blijft om bij de provincie aan te kloppen als het gaat om subsidie voor onderhoud van de molen. Het gezelschap van de Gelderse molenfederatie vertrok voor een bezoek aan nog drie andere Gelderse molens.
Het verleden kwam deze zaterdag bij molen Hermien op een wel heel bijzondere wijze met de toekomst samen. De genodigden werden verrast door een waar huzarenstukje toekomst in de vorm van een ultramoderne drone die kwam aanvliegen met in zijn greep de geschiedenis van de molen samengevat in een nieuwe uitgave van het boek “Twee eeuwen in weer in wind”. Nooit eerder vertoont in de geschiedenis van deze molen!
Nadat de piloot de drone een aantal rondjes over de molen Hermien had laten vliegen kwam deze met zijn kostbare lading tot bij de molen en kon het eerste exemplaar van het boek uit de tas van de drone worden genomen door voorzitter Koen Wolters en aangeboden aan de burgemeester van Oost Gelre Annette Bronsvoort. Staande op de belt nam zij het eerste boek met de volledige geschiedenis van twee eeuwen in ontvangst. In een kort woord tot de toehoorders dankte zij voor het boek en benadrukte dat gepaste trots op deze molen zeker op zijn plaats is. Aansluitend prees zij de vrijwilligers voor hun vele werk voor de molen.
Op zijn terugvlucht nam de drone in zijn tas de oude uitgave anno 1996 van het exemplaar “Twee eeuwen in weer en wind” mee ter zorgvuldige bewaring in het archief.
Twee eeuwen molen Hermien zitten er nu echt op en hebben in 2019 een groots slotakkoord gekregen met het openluchtspel aan de voet van de belt en de feestelijke receptie in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix der Nederlanden, beschermvrouwe van De Hollandsche Molen.
Initiatief tot een boek en uitwerking
Nu die twee eeuwen er echt opzitten zal Frits van Lochem oud bestuurslid van de molen gedacht hebben: het moet er toch maar eens van komen om de vastlegging van de geschiedenis een vervolg te geven. Daarop is schrijver Antoon Driessen aan het werk geslagen. Door zijn schrijfstijl heeft hij de gebeurtenissen in en rondom de molen in de periode van 1996 tot 2021 verwerkt tot een prettig lezend historisch verhaal. Als liefhebber van de streekhistorie heeft hij meegewerkt aan een aantal heemkundeboeken. Het schrijven van de gebeurtenissen lag bij hem in goede handen. Jouke Domhof heeft het boek fraai vormgegeven met veel foto’s.
Wanneer de molen draait bent u van harte welkom. Kijk voor alle foto’s van deze dag in ons fotoalbum