• Leestijd:4 minuten gelezen

 

Jaarverslag 2017 van Stichting tot instandhouding van de Beltkorenmolen “Hermien” te Harreveld.

 
 
 
 
 
 
 …a’j de mölle zeet, dan bu’j weer thuus! 
Harreveld, maart 2018.

 

Beste Molenvriend,
 
Na een drietal enerverende jaren, die geheel in het teken stonden van de voorbereiding en uitvoering van het project Twee eeuwen in weer en wind, waarbij de 18.000 schaliën werden vervangen door nieuwe, was het in 2017 wat rustiger in en rondom de molen. 
 
De laatste schilderwerkzaamheden werden uitgevoerd en enkele ramen werden vervangen en daarmee was het project afgerond. Er is prachtig werk geleverd door de vrijwilligers!
 
Nu zult u waarschijnlijk zeggen, dat de molen er wel wat bont bij staat op dit moment. Dat is correct. De nieuwe schaliën zijn aangebracht, maar hebben nog geen mooie egale kleur. Het is een schakering van bruin-tinten als gevolg van het nawerken van de verduurzaming van de schaliën.  
 
Gepland is, om de nieuwe schaliën in de vroege zomer van 2018 van een extra deklaag te voorzien. Op die wijze kan molen Hermien op 1-1-2019 haar 200-jarig jubileumjaar feestelijk ingaan.
 
Was het op het gebied van het onderhoud wat rustiger, de molenaars hebben zeer zeker niet stil gezeten. De molen heeft in 2017 volop gedraaid. Onze groep vrijwillige molenaars bestaat uit molenaars Frans Wopereis en Jos Betting en hulpmolenaars Huub Wolterink, Bennie Hoenderboom, Herman Rietberg en Willy Severt. Gezamenlijk zorgen zij ervoor, dat de molen draait op zaterdag en andere vrije dagen, zoals de Nationale Molendagen en Open Monumentendag. U bent van harte welkom in de molen. De molenaars zullen u graag van alles vertellen over dit unieke Rijksmonument en de wijze waarop wordt gedraaid.
 
Veel bezoekers hebben in 2017 de weg gevonden naar de molen, waaronder ook veel groepen. Wilt u als groep een bezoek brengen aan molen Hermien, dan kunt u daarvoor een afspraak maken met Herman Rietberg, telefoon 06-81917089.
 
Op 17 december 2017 werd er in en rondom de molen een mini-kerstmarkt gehouden in samenwerking met Kunstenaarsvereniging De Kunstenmakers uit Harreveld. Een druk bezochte en gezellige kerstmarkt met midwinterhoornblazers, de verkoop van schilderijen, keramiek, sieraden, handwerk, smidsvuur met uitleg van de verschillende technieken van smeden,  het optreden van een kerstkoor, heerlijke streekproducten, wijnen, hapjes, oliebollen etc, etc.
 
Aan het eind van de kerstmarkt werd traditioneel de kerstster in de molenwieken geplaatst en in de top gezet. Een sfeervolle afsluiting van gewoon een heel mooi jaar. Molen Hermien mag er zijn, dankzij onze vrijwilligers, donateurs, bezoekers en iedereen die op andere wijze de molen een warm hart toedraagt. Dank u wel  daarvoor!

 

 
… a’j de mölle zeet, dan bu’j weer thuus!  
Dat voelt goed en houden wij nu en in de toekomst graag in stand.
 
Namens het Stichtingsbestuur,
W. Severt / secretaris en M. van Uem-de Mooy /  penningmeester
 
Bestuursleden : F.J. van Lochem (voorzitter), W. Severt (secretaris), M. van Uem-de Mooy (penningmeester), K. Wolters en H. Groot Wesseldijk.